First Global Challenge 2019 ja Team Finland

First Global Challenge on kansainvälinen vuodesta 2017 alkaen järjestetty nuorten robotiikkakilpailu, jossa jokaista noin 200 valtiota edustaa yksi joukkue, jonka tehtävänä kotimaassaan ennen kilpailua on suunnitella, rakentaa ja ohjelmoida ennalta määritetyn kilpailutehtävän suorittamiseen soveltuva kauko-ohjattava robotti. Kaikilla joukkueilla on käytössään samanlaiset järjestäjien toimittamat osat (alumiinitankoja, pyöriä, sähkömoottoreita, servoja, ohjainyksiköitä, ruuveja, muttereita). Vuoden 2019 kilpailu järjestetään lokakuussa Dubaissa.

Robotiikasta, mekatroniikasta ja ohjelmoinnista kiinnostuneita lukiolaisia kokoontui Otaniemeen 15.7.2019 tutustumaan vuoden 2019 First Global- organisaation lähettämään robotin rakennussarjaan ja kilpailutehtävään eli haasteeseen.

tutustuvat robotin rakennusarjaan Otaniemessä.

Otaniemen lukio koordinoi vuoden 2019 Suomen First Global Challenge – edustusjoukkueen muodostamista, lukiolaisten kouluttamista ja robotin rakentamista. Espoon kaupungin lukiolaisia on ollut mukana First Global kilpailussa myös edellisinä vuosina. Vuoden 2017 kultaa voittanut joukkue muodostettiin Olarin lukiosta, ja vuoden 2018 joukkue koostui Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukioiden opiskelijoista. Opiskelijoiden kokemukset viime vuosilta ovat olleet erittäin positiivisia.

Vuoden 2018 kilpailu järjestettiin Meksikossa, 2017 kisa oli Yhdysvalloissa.

Heinäkuun tapaamisessa lukiolaiset Sebastian, Pinja, ja Samu tutustuivat rakennussarjan erilaisiin sensoreihin ja elektroniikan eri komponentteihin, joista robotti rakennetaan. Opimme millainen on java-ohjelmointikielelle tehty ohjelmointiympäristö, ja kuinka kuinka raudan ja ohjelmiston välinen vuorovaikutus tapahtuu verkon yli. Harjoittelimme hardwaren ja softwaren välisen rajapinnan käyttöä ohjelmoimalla Playstation -peliohjaimella ohjatun tasavirtamoottorin.

Robotin suunnittelua, rakentamista ja lukiolaisten kouluttamista jatketaan syksyllä 2019 kaikkien lukiolaisten palattua kesälomilta.

Heinäkuun tapaamisen osallistujat ryhmäkuvassa. Vasemmalta Pinja, Samu, Sebastian, Simo ja Matti.

Vuoden 2019 kilpailun teemana on kestävä kehitys, ympäristön puhdistaminen ja kiertotalous. Kilpailuareenalle asetetut erilaiset pallot kuvaavat meren saasteita. Robotin tehtävänä on erotella ja lajitella erilaiset saasteet, ja nostaa epäpuhtaudet uudelleenkäyttöä varten pelikentän keskellä olevaan torniin. Kilpailutehtävä on kuvattu videossa.

Alla vuoden 2018 Team Finlandin videotervehdys Meksikon kilpailusta.