Artemis Fowl II on päähenkilö kirjassa Artemis Fowl. Hän on 12-vuotias poika, joka johtaa kansainvälistä järjestäytynyttä rikollistoimintaa Irlannissa. Hän on hyvin älykäs ja päättäväinen ja osaa tehdä ratkaisuja omatoimisesti välittämättä muiden ajatuksista. Tämän takia haluaisin mieluiten tavata hänet jossakin rauhallisessa paikassa, suojassa viranomaisilta. Hänellä on aina mukanaan henkivartijansa Butler, joka pitää hänet turvassa.

Päähenkilön valinnat ovat kirjan aikana hyvin itsekeskeisiä, sillä hänen motiivinsa on hankkia mahdollisimman suuri omaisuus suvulleen. Hänen valintansa ovat myös pitkälle ajateltuja, koska hän analysoi aina tapahtumien syy-seuraussuhteet. Artemis on hyvin päättäväinen eikä suostu jättämään mitään puolitiehen. Artemiksen sisällä kuitenkin kasvaa myötätunto ja hänen valintansa muuttuvat kirjan edetessä. Hän alkaa ajatella eettiseltä kannalta, onko teko oikein vai väärin. Esimerkiksi kun hän on kaapannut maan alla asuvasta kansasta panttivangiksi yhden keijun, hän kohtelee tätä armollisesti, sillä hän selvästi kärsii huonosta omatunnosta.

Mielestäni tämä kuvaa sitä, kuinka poika haluaa tehdä jotain, mitä hänen suvussaan arvostetaan, mutta ei täysin pysty siihen, sillä hänen moraalinsa on oikeudenmukainen ja hänen luonteensa on pohjimmiltaan hellä.

Artemis arvostaa tarinassa eniten omaa isäänsä, joka on kasvattanut Fowlin suvun omaisuutta merkittävästi elämänsä aikana, mutta on kadonnut merellä laivansa räjähdettyä venäläisen mafian laukaisemaan ohjukseen. Artemiksen tavoite on olla yhtä kunnioitettu rikollinen kuin isänsä, ja hän on valmis tekemään mitä vain saavuttaakseen tämän, esimerkiksi tunkeutumaan keijujen maailmaan. Artemiksen käytöksestä huomaa, että hänen mielestään tärkeintä on olla rikas ja kunnioitettu ja muut ihmiset ovat vain pelinappuloita, jotka voidaan poistaa laudalta tarvittaessa. Tämä käsitys kuitenkin muuttuu juonen edetessä, kuten äsken jo mainitsin.

Artemiksen puhetapa on hyvin asiallinen, ja hän käyttäytyy kuin olisi suuremmassa arvossa kuin muut ihmiset. Hän on myös hieman introvertti, mutta ei kuitenkaan pelkää sosiaalisia tilanteita, pikemminkin pitää niitä vain tarpeettomina. Hän tiedostaa olevansa erittäin älykäs verrattuna muihin ja tämän takia väheksyy vastustajiaan. Artemis käyttäytyy kuin aikuinen, vaikka on vasta 12-vuotias. Mielestäni tällainen käytös on hyvin ylimielistä ja varomatonta.

Päähenkilön todella hyvä päättelykyky on mielestäni ainoa asia, jonka haluaisin itsekin hankkia. Hän ratkaisee useimmat ongelmat vain puhtaalla älyllään. Minua vain mietityttää se, miksi kirjailija Eoin Colfer on tehnyt Artemiksesta niin nuoren, sillä hänen luonteensa ei ollenkaan sovi rooliin. Mielestäni hän voisi olla mieluummin esimerkiksi 18- tai 19-vuotias, jolloin hahmo olisi paljon uskottavampi.

Kokonaisuudessaan Artemis on hyvin kiinnostava henkilö, joka kehittyy tarinan aikana. Luulen, että nauttisin myös kirjasarjan muista kirjoista. Mielestäni lukukokemuksena kirja on viihdyttävä, ja suosittelen sitä kaikille seikkailusta pitäville.

Leevi Viitasaari 19A