Henriikka Rönkkösen Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita (Atena 2016) on kirja, joka on tavanomaista avoimempi. Se ei ole puhtaasti omaelämäkerta, mutta minä-kertoja saa lukijan tuntemaan toisin. Kirja käy tarinallisesti läpi puhujan elämänvaiheita, asioita, joita moni nuori nainen voi myös kohdata elämässään. Kirja on hauska ja oivaltava, mutta joissakin kohdissa huumori tuntuu jopa peittävän käsiteltävän asian. 

Kieli Rönkkösen kirjassa on melkeinpä liioitellun puhekielistä. Tämä on luultavimmin keino saada lukija samaistumaan teokseen. Kirjaa voisikin luonnehtia kuin keskusteluna ystävättärien välillä. Välillä tekstin puhuja suuntaa elämänohjeita lukijalle omien kommelluksiensa pohjalta. Kirja on niin suorasukainen, että jotkin sen sanavalinnat saavat aikaan puistatuksen ronskiudellaan. “Nännikarvamies” ei ole tavanomaisin tapa kuvailla henkilöä. Rivot sanat kuitenkin sulautuvat tekstin irrottelevaan ja lentävään tyyliin. 

Huumori on kirjan kantava voima. Jokainen asia käydään läpi vitsailun avulla, jopa hankalat. Varsinkin aborttia käsittelevässä luvussa tähän kiinnittää erityistä huomiota. Humoristinen kirja nuoren naisen seikkailuista vailla minkäänlaista tuomitsevaa sävyä on virkistävää luettavaa. Jatkuva hauskuuden pakottaminen kuitenkin voi alkaa väsyttämään lukijaa pidemmän päälle. Muutama kappale tekstiä ilman rivouksia ja alapäähuumorilla mässäilyä voisi myös lisätä näiden kohtien tehokkuutta. Kuitenkin on ymmärrettävää, että hankalista tai kielletyksi mielletyistä asioista puhuminen on helpointa huumorin avulla. 

Naisten seksuaalisuuden käsitteleminen, niin avoimesti kuin Rönkkönen tekee, on tärkeää. Kirja on kevyttä luettavaa, mutta samalla opettavainen. Se käsittelee kaikkea itsensä rakastamisesta sukupuolitauteihin. Sen kaltaisen nykyaikaisen kasvutarinan voisi kuvitella auttavan monia tyttöjä ja naisia. Nyt kuitenkin tarina jää hieman etäisen tuntuiseksi. Aitouden yritykset leikittelevällä kielellä ja rönsyilevällä huumorilla saavat harmillisesti aikaan päinvastaisen vaikutuksen. 

Marilla Timonen 17E