Nuukailusta elämäntapa

“Nuukaillen: eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman” on Laura Honkasalon, kahden lapsen yksinhuoltajaäidin, kokoelma säästö- ja nuukailuvinkkejä, jotka hän koki toimiviksi muuttuneessa perhetilanteessa. Kirja sisältää muun muassa isoäidin vaatevinkkejä, jämäruoka-reseptejä ja ohjeita itse tehtyyn kosmetiikkaan.

Kirja ei ollut kuitenkaan pelkästään säästövinkkejä ja ekoilua. Oli myös pohdintaa siitä, milloin nuukailu menee liian pitkälle ja miksi meidän kaikkien kannattaisi ottaa käyttöön edes muutamia nuukailuvinkkejä. Tarvitseeko kukaan oikeasti 150 paria kenkiä? Entä viikoittain vaihtuvia muotivillityksiä? Kirja ei syyllistä, vaan kannustaa harkitsemaan omaa elämäänsä ja kulutustansa. Rahaa kannattaisi käyttää elämyksiin, koska ne tulevat usein halvemmaksi, ympäristöä säästävämmiksi ja hauskemmiksi kuin halpatuotteiden shoppailu.

Kirjan lukemisen jälkeen käytyäni ostoskeskuksessa näin monen asian uudella tavalla. Niin monesta luksustuotteesta on tekemällä tehty tarve, suorastaan pakko. Tavara menee hyvin kaupaksi, koska se on kuluttajalle halpaa, mutta luonnolle ja hikipajan työntekijöille kallista. Vaatekaupat myös heittävät myymättömät vaatteet pois, ja ne menevät poltettavaksi. Heikki Heiskanen kirjoitti vaatteiden poltosta Yle-uutisiin vuonna 2017 otsikolla “Tanskan TV2: H&M ja muut vaateyhtiöt polttavat tonneittain uusia vaatteita – “‘Tekopyhyyttä’, sivaltaa tutkija”. Täysin käyttökelpoisia vaatteita menee hukkaan, koska kukaan ei halua ostaa epämuodikkaita vaatteita. Myös kalliit vaatemerkit, kuten Burberry, polttavat ostamattomia vaatteitaan. Mielestäni vaateyrityksille pitäisi asettaa jokaista poltettua vaatetonnia kohtaan sen suuruinen vero, että polttaminen ei tule enää kannattavaksi. 

Itse tekemällä säästää luontoa ja rahojaan. Honkasalo kirjoittaa aiheesta kirjan kappaleissa “Vaatekaupassa mummon ohjeilla” ja “Tekemällä oppii – kohtuuttakin”.  Ohjeet olivat erittäin järkeviä, ja ihmettelin, miksi en ole kuullut niistä aiemmin. Esimerkiksi takkia ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota sen painoon – kestävä kangas painaa enemmän. Kannattaa myös katsoa, mistä materiaalista vaate on tehty. Akryyli ja muut keinokuidut nyppyyntyvät nopeasti. Vinkkejä tuli luettua lisää netistä. Moni pitää blogia nuukailusta, säästämisestä ja vaatteiden ja muiden esineiden tuunaamisesta. Itse löysin ratkaisun löystyneisiin vetoketjuihin. Ennen olin heittänyt vaatteen pois, nyt tartun pihteihin ja korjaan itse! Vaatteiden korjaamisella säästää älyttömästi rahaa, mutta enemmän säästää, kun ostaa harvemmin kalliimpia ja laadukkaampia tuotteita. Ei kannata kuitenkaan erehtyä ostamaan kalliita merkkivaatteita, koska ne on usein tehty samassa tehtaassa kuin halvemmat markettivaatteet. Kotimaista kannattaa suosia niin pitkälle kuin mahdollista.

Minna Kivistö