Opiskelijavaihto Berliinissä 25.2.-3.3.2020

Otaniemen lukion opiskelijoita tutustumassa Berliiniin

16 Otaniemen lukion opiskelijaa ja saksanopettaja Perttu Ståhlberg olivat helmi-maaliskuun vaihteessa viikon vaihdossa Saksan pääkaupungissa Berliinissä. Opiskelijat asuivat perinteisesti saksalaisissa isäntäperheissä ja kävimme berliiniläistä Clay-Oberschulea. Yksi maailman suurimmista elokuva-alan tapahtumista eli Berlinale, Berliinin elokuvajuhlat, olivat kaupungissa samaan aikaan.

Vapaa-ajan ohjelmaan kuului mm. vierailu Suomi-instituutissa ja kiertoajelu tutustuen nähtävyyksiin. Meillä oli myös opastus kylmän sodan aikaisissa bunkkereissa ja pääsimme hienoon saksankieliseen Mamma Mia! -musikaaliin Theater des Westenissä. Kokopäivän retki suuntautui kuninkaallisen loiston Potsdamiin, jossa tutustuimme myös Sanssoucin linnaan. Viikonlopun ohjelma oli yksilöllinen riippuen perheestä. Osa tutustui Berliinin museotarjontaan tai kävi East Side Galleryssä, Tempelhofin lentokentällä tai Sachsenhausenin keskitysleirillä.

Vierailimme myös valtiopäivätalon kupolissa ja uudessa tulevaisuuksien talossa eli das Futurium, Haus der Zukünfte.  Lähtöillallisen aikaan Berliinissä oli todettu vasta yksi koronatartunta. Suunnittelemme berliiniläisten vastavierailua Espooseen ja Otaniemen lukioon ensi syksyksi.